Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Båtelektronikk – for båtfolk

Båtelektronikk – for båtfolk

E-post Skriv ut PDF

Båtene våre er fulle av elektronikk som letter livet om bord når den virker og du vet hvordan du skal bruke den. Elektronikk og et tøft klima med saltvann er dessverre også oppskriften på problemer. Før eller senere blir du nødt til å feilsøke og reparere. Denne boken er et godt hjelpemiddel til det.


Manley skriver i forordet at «strøm om bord er et relativt mørkt kapittel» for mange båteiere. Det er nok en og annen, for ikke å si tredje, som kjenner seg igjen i det. Derfor prøver Manley å presentere stoffet slik at også de som ikke tok fysikk og kjemi på videregående henger med.

Men la oss være ærlige: De som har pugget det periodiske systemet vil nok synes boken er enklere å lese enn oss andre. Vi lot en bibliotekar som foretrekker britisk historie lese kapitlet om batterier, og resultatet er at vedkommende nå vet betydelig mer om batterier, selv om vi nok ville latt vedkommende bruke verktøy under tilsyn. Vi testet den også på en som har hatt båt i mange år, og han innrømmet (full anonymitet garantert) at det faktisk var litt å lære.

Hva finner du i boken?
Den starter med litt grunnleggende teori, og forklarer spenning, strømstyrke, effekt, strømforbruk og batterikapasitet. Manley skriver selv at det ikke er mye teori og at han forsøker å bruke så enkelt og tydelig språk som mulig. Det stemmer nok, dette kunne vært skrevet mye vanskeligere.
Du får tips til nyttig verktøy og gode råd om lodding.

Det meste av boken tar for seg tradisjonelle strømkilder, det vil si forskjellige batterityper, vedlikehold, likestrøm, vekselstrøm og hvordan du beregner strømbehovet. Brytere, releer, koblinger, kabling, strømkretser, elektromotor og generator forklares grundig.
Fornybar energi som solcellepanel, vindenergi, brenselscelle og slepegenerator presenteres også.

Navigasjonsinstrumentene, kommunikasjonsradioen og anodene presenteres kort.

Helt til slutt finner du nyttige tabeller som dekker kabeldimensjoner og galvanisk korrosjon.
Det er ikke noe register bak i boken, men innholdsfortegnelsen er svært detaljert.

Språket er godt, litt teknisk, men på den enkle siden med tanke på det til dels kompliserte stoffet.
Fotografier, skisser og tabeller er, som vanlig i bøkene til Manley, gode, mange og utdyper teksten på en forbilledlig måte.

Det er tydelig at Manley er godt kjent med Yanmarmotorene som Jeanneaubåtene for det meste er utstyrt med. Fra vårt ståsted er det et opplagt pluss.

Pat Manleys beste råd: Hva du enn gjør, dokumenter det! Lag et koblingsskjema som viser alle endringer. Det er enklere å holde oversikten, enklere å feilsøke (nei, du har ikke så god hukommelse som du tror) og enklere hvis du skal oppgradere videre. Dessuten kan boken være en støtte for tanken og teorien når du overlater jobben til andre, men likevel vil forstå hva som er gjort.

Pat Manley har utgitt flere gode bøker. Vi vil spesielt anbefale Båtvedlikehold, som etter vår mening bør være representert i båtens bibliotek. Dieselmotoren er også verdt å nevne. Disse bøkene er pedagogisk skrevet og sammen med mange bilder og illustrasjoner gjør de komplisert stoff lett å fordøye, selv for amatører.

Ordinær pris kr. 359,-, kan fås rimeligere på nettet, se Pegasus forlag
ISBN: 9788244201353
Utgivelsesår: 2014
Sideantall: 128
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Terje F. Olsen
Originalens tittel: Essential Boat Electrics

Foto: Pegasus forlag

Sist oppdatert søndag 18. mai 2014 07:57  

Hovedmeny

Registrering