Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Strøm om bord? Jatakk!

Strøm om bord? Jatakk!

E-post Skriv ut PDF

Spesielt for seilere kan elektrisitet om bord være en utfordring. Vi vil gjerne seile så mye som mulig, gjerne med autopilot. Samtidig vil vi gjerne ha det lunt inne og kaldt i kjøleboksen. Nye båter har flere elementer som krever strøm, og dermed gjør dette til et mer aktuelt tema enn da man klarte seg med løs is i kjøleboksen og parafinlampe til leselys.

Boken starter med grunnleggende teori om strøm. Dette er en oppfriskning av fysikk fra skolen. Det vil være kjent for noen og god repetisjon for andre.

 

Deretter tar Simpson for seg hvilke typer batterier som finnes med tanke på båt. Her nevnes de vanligste blybatteriene, gelbatterier og AGM-batterier og deres fordeler og ulemper og dermed også forskjellene mellom dem, pris inkludert. Forfatteren kommer med anbefalinger basert på hva slags seiler du er.

Så går han videre til motoren og dens primære kretser, batterikretsen inkludert lader og sensorer. Motorlading nevnes spesielt, og hvordan du kan lade batteriene underveis. Dette er et nyttig kapittel. Andre lademuligheter, som vindmølle, solcellepanel og slepegenerator (vanndreven generator) nevnes også. Forfatteren går også her inn på fordeler og ulemper.

Stoffet blir jo litt teknisk – boken fortsetter med distribusjonskretser, sikringer og sikringskretser, kabeldimensjonering og hva du bør tenke på ved dekksgjennomføringer.

Så beveger vi oss over på vekselstrøm, landstrøm om bord, jording, vekselstrøm fra batterier (med hjelp av inverter) og diesel/ bensinaggregater.

Hva er korrosjon og hvordan kan du unngå det? Det bør du nemlig.

Boken avsluttes med hvordan du kan spare strøm, vedlikehold og feilsøking/problemløsing.

Under vedleggene finner du dimensjoner for kabler i forhold til lengde, ordliste og et register.

Konklusjon:
Boken er noe av det beste vi har sett på norsk om emnet, den er lettlest, har gode forklaringer og passer for oss som ikke har så god greie på strøm om bord. Tegningene og figurene (laget av forfatteren) er gode og utdyper teksten på en pedagogisk måte. Nyttige tips er uthevet i blå felter. Oversettelsen er god, språket er godt, rett og slett.
Dette er delvis tungt stoff, men likevel pedagogisk presentert. Dersom du vil, kan du tilegne deg litt komplisert kunnskap med denne boka.

Dette er en bok som er nyttig å lese for å lære litt mer, og spesielt “problemløseren” gjør boka nyttig i et knipetak – kanskje noe å ha liggende i båten?

Strøm om bord av Andrew Simpson
Oversatt av Terje Olsen
Oslo : Exlibriz, 2011
87 s.
ISBN 978-82-8173-315-2
Opprinnelig utgitt av Royal Yachting Organization i 2009 som Electrics Handbook

Sist oppdatert fredag 30. desember 2011 12:26  

Hovedmeny

Registrering