Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Ferielektyre for store og små

Ferielektyre for store og små

E-post Skriv ut PDF

Her kommer noen tips om hyggelig sommerlesning. En av bøkene er nesten bare til lyst, men med en kjapp repetisjon av historien fra den russiske revolusjon til våre dager, en er for barn og så må det vel være en fransk roman også.

For de eldste

På hundreårsdagen, mens rådmannen og lokalpressen venter med kake sammen med den mannvonde oversøsteren Alice, har Allan Karlsson fått nok. Han går. Ut av vinduet og via kirkegården til Malmköping stasjon. Der tar han med seg en koffert som tilhører en Hells Angels-lignende klubb og kjører buss ut i verden.

Kofferten inneholder 50 millioner, og Hanken, som skulle ta vare på pengene for klubben sin, blir skikkelig sur.

Mye går galt og har gått galt i Allan Karlssons liv - det er ikke bare søster Alice som har voldt ham besvær. Han har truffet mange statsledere og han er upolitisk vennlig mot de fleste, store som små. Han er ofte på feil sted til feil tid, men det ordner seg..... Som regel...

Konklusjon:
Hvor langt kan elefanter svømme? Hva syntes Stalin om svensk lyrikk? Hvordan gikk det Einsteins lillebror her i livet? Hvordan lager man brennevin av geitemelk?  
Blott til lyst - hyggelig sommerlesning.

Hundreåringen som klartret ut av vinduet og forsvant av Jonas Jonasson
Oslo : Pirat, 2010
ISBN 978-82-8143-286-4

For de yngste

Her kommer en sommerbok for barn (og voksne som sov i naturfagstimene). Den er tre bøker som er slått sammen til én – det taper den ikke på. Den blir et slags lite minileksikon over planter og dyr vi finner i skogen og i strandsonen.

Hva handler boken om?

At sommerfuglhanner lukter med følehornene sine og smaker med føttene sine. At marihøner noen ganger “spiller død”. At skrukketroll ser dårlig. Det gjør snegler også, men de kan bli opp til tyve år gamle. Og mye mer – boken er fin å ha med seg på tur og kikke på når man finner noe spennende.

Så følger en beskrivelse av de vanligste blomstene våre, hvor de vokser og om det er noe spesielt med dem, som at hestehov kalles hostefjerner på latin og at maigull har vært brukt mot tannverk. Det går an å dele løvetannstilker og lage fine krusseduller. Vi kan spinner veker av frøullen til geiterams. Mange av plantene kan brukes til å farge garn.

Tredje del handler om noe av det vi kan finne i fjæra; krabber, blåskjell og mange andre skjell, snegler, reker, maneter, rur og sjøstjerner.

Boka egner for barn i alderen tre til seks år, og vil gjøre størst lykke med en voksen som gjerne vet litt mer og gjerne forteller litt rundt bildene i boka - og rundt det vi finner av planter og dyr.

Mads og Mia leter etter dyr og planter : samleutgave med tre bøker i én av Bjørn Eidissen og Olgunn Ransedokken
Oslo : Cappelen Damm, 2011
ISBN 978-82-02-34715-4

Og for de midt i mellom

Liker du ikke å lese nynorsk? Da er dette boken for deg som vil ha en myk introduksjon til en god versjon av moderne, levende og godt nynorsk. Høres ut som pensum for videregående skole? Helt feil!

Paulette har begynt å gå med strømper og langermede bluser om sommeren også. Hun faller, men er redd for at noen skal oppdage det - hun vil ikke forlate huset sitt og havne på pleiehjem.

Barnebarnet hennes, Frank, jobber hardt for å etablere seg som kokk i Paris' tøffe restaurantverden. Det blir enda tøffere når mormoren faller og brekker lårhalsen.

Hans husvert, Philibert, sliter med tunge, aristokratiske aner og forventninger som han ikke kan leve opp til. Han er så sjenert at det gjør vondt, og svært snill.

En dag treffer han Camille. Camille har hatt et sammenbrudd, hun har lagt tegningen på hyllen og jobber som vaskehjelp om natten. Anoreksien truer, og hybelen på loftet er iskald.

Trøstesløs sosialrealisme? Fransk, intellektuell roman som knapt er til å forstå?

Nei, en livsglad, sprudlende fortelling om fire forskjellige mennesker som treffer hverandre på flere plan. Her er førsteklasses supper, tegninger på papirduk på restaurant, et glimt inn i franske innvandreres liv, krangler, hjemmestrikkede skjerf, vanskelige mødre, varm sjokolade til frokost, samhørighet og kjærlighet i mange fasetter.

En god bok om livets viderverdigheter, nedturer og oppturer, og alt det andre som skjer innimellom.

Saman er ein mindre aleine av Anna Gavalda, oversatt av Tove Bakke
Oslo : Samlaget, 2008
ISBN: 978-82-521-7389-5

Sist oppdatert lørdag 12. november 2011 14:36  

Hovedmeny

Registrering