Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Svenskekysten er lengre enn vi tror - del 2

Svenskekysten er lengre enn vi tror - del 2

E-post Skriv ut PDF

I den forrige artikkelen stoppet vi ved den spesielle havnen Utklippan, litt sør for Karlskrona. Og siden vi beveger oss nordover, bør vi ta en avstikker nettopp dit.

Karlskrona ligger på 33 øyer, og er en gammel flåtehavn. Akkurat som Kristian IV likte Karl XI planlagt orden. De beste arkitektene rundt 1680 ble satt til å tegne en by med rette, brede gater og tanke for hva en flåteby trenger. Torget er et av de største i Europa, beregnet på militærparader. Byen bærer preg av sin militære fortid og skipsfart, her er flotte hus og den runde havnen Kungsholms fort med flott ekko. Her er også et Leonardo da Vinci-museum med bilder som kanskje eller kanskje ikke er originaler og en flott skjærgård utenfor.  Kristianopel

Følger vi kysten oppover, kommer vi til Kristianopel. Som navnet tilsier, hadde Kristian IV store planer for denne byen, men byen ble nok ikke helt hva kongen hadde håpet. I dag er den kjent som en roseby, blant annet på grunn av Rosegården, en av de største privateide samlingene av roser i Sverige. Her finnes også Lavendelgården, og på en klar fin dag kan man gå en tur på den gamle bymuren og skue ut over Kalmarsund.

Vi hopper over noen havner før vi legger til i Kalmar, men nevner i forbifarten Ekenässeglingen den andre lørdagen i august. Da er det klasser med almogebåter, optimistjoller og "andre".

Kalmar passer godt hvis man skulle komme ut for dårlig vær og gjerne vil værfast noen dager. Gjestehavnen har 120 plasser, og ligger lengst inne i havnen, helt sentralt i byen. Kalmar slott er det vanskelig å komme utenom, og det gjelder både store og små. Det ser flott ut når man kommer seilende, og har både tårn og spir og solide voller rundt seg. Det sies at det er Sveriges bKalmar slottest bevarte renessanseslott, og her er det guidede turer, utstillinger, historiske gjestebud og muligheter til å hygge seg med en piknik på vollene med flott utsikt over Kalmarsund og Øland. Middelalderfestivalen i slutten av juli har de beste kulissene man kan tenke seg til et sånt arrangement.

Gamlebyen er hyggelig å rusle i, det relativt nye kunstmuseet (moderne kunst) er verdt et besøk og her er flere museer å velge mellom. Kalmars Sjöfartsmuseums samlingar skal være blant de meste interessante i Sverige. I nesten alle de havnene vi har vært innom, har det vært et sjøfartsmuseum, men dette skal altså være et av de beste, så da nevner vi det.

Öland er det skrevet bøker om - det er vanskelig å skrive kort selv om "bare" det beste. Øya er 137 km lang og 13 km bred på det bredeste, og har en av Sveriges hyggeligste soltime-statistikker. Her finnes 10 gjestehavner, åtte av dem på vest- eller innsiden, og to på østsiden. Havnene varierer i dybde og størrelse, den største er Borgholm fra 1965 med 200 gjesteplasser og Borgholms slott som karakteristisk landemerke. Byen har vært både svensk, dansk og tysk, og hatt en turbulent fortid. Slottet brant helt ned i 1806, men ruinen brukes fortsatt, blant annet til konserter og utstillinger om sommeren. Her er også marked i slutten av juni.
Helt kort ellers:
Alvaret - kalktstenshedene som dekker en fjerdedel av øya og har et spesielt dyre- og planteliv. Min introduksjon til Öland var Johan Theorins bøker - vi snakker krim, men det er like mye kulturhistorie som krim. Det har kommet to bøker, som begge levende beskriver både livet på øya og naturen, spesielt alvaret på den sørlige delen av øya med mer enn 30 blomstrende orkidéarter i juni. Uvær over Öland
Ottenby fågelstation for de fugleinteresserte, hele øya byr for så vidt på et rikt fugleliv.
Trollskogens naturreservat med naturium - informasjon om området og stier på kryss og tvers. I reservatet finnes også førhistoriske gravrøyser og stensettinger.
Böda skogsjärnväg, drøyt fire km lang mellom Fagerrörs badeplass og Trollskogen
Byrums rauker, ca hundre naturskulpturer i porøs stein
Gettinge gravfelt nord for Degerhamn, et usedvanlig flott eksempel på gravfelt fra jernalderen med en flott skipssetning. Öland har mange fornminner, så dersom man synes dette er spennende, kan man fort bruke noen uker her.
Eketorps fornborg, med en rik historie, som gjenspeiles i restaureringsarbeidet. Museet viser hvordan borgen, en av nitten på øya, har utviklet seg fra 300 til 1300 e.kr.
Flotte strender, mange muligheter til å gå lange og korte turer i flott, om forblåst natur, mye historie.

Dämman midt i Kalmarsund var i sin tid et av Sveriges dyreste byggeprosjekter. I dag er det et luksushotell i særklasse, med restaurant og helikopterlandingsplass for dem som ikke kommer med båt.Blå jungfrun

Litt lengre nord i Kalmarsund finner vi Blå Jungfrun, en rund klippeøy av granitt, 1 km i diameter. Den er nasjonalpark, og byr på spennende grotter, jettegryter og en steinlabyrint. Dessverre er det ikke noen passende steder å legge til med båt, så det enkleste er kanskje Oscarshamn og ta en båttur derfra. Gode sko, matpakke/drikke, kamera og utforskertrang anbefales - da får du en fin dag på Jungfrun.

Västervik er en gammel sjøfartsby med en av Sveriges fineste trehusbebyggelser. Fire ganger er den lagt i ruiner, av naboene i sør, danskene. Heldigvis er forholdet hjerteligere nå. Byen har flere havner, den meste spennende, men grunneste ved Gränsö slott, vel verdt et besøk for å se omgivelsene, kunsthåndverk og lysstøperi. Byen har også en ruin - Stegeholm, anlagt tidlig på 1300-tallet. For barn er Lysingsbadet med vannsklie av interesse, og også Astrid Lindgrens Värld, selv om vi da må ta kollektivtransport noen mil. For de musikkglade er her visefestival i uke 28 hvert år og orgelfestival den siste helgen i august.

Valdemarsvik ligger ca 10 nautiske fra kysten, men kan være verdt turen. Gjestehavnen har drøye 50 plasser, og er et trivelig møte med byen. Området byr på mange imponerende bronsealderrøyser (spør på turistkontoret), og kulturmilen (vandretur) gir deg en mulighet til å komme opp op Lejonberget, med flott utsikt. I begynnelsen av juli arrangeres et kombinert barnekarneval og sildekalas, kanskje en noe rar kombinasjon for andre enn svensker?Stegeborg

Stegeborg ligger ved innseilingen til Söderköping for å forsvare nettopp denne middelalderbyen mot angrep. Gustav Vasa befestet borgen, og Johan III bygde borgen om til et renessanseslott. Etter hvert forfalt slottet, og ble en periode brukt som steinbrudd. Nå er ruinen restaurert, og har hotell, urtehage og gjesteplasser til rundt 70 båter. I sommerhalvåret er det guidede turer, og området rundt byr også på mye spennende, både flott natur og kulturhistorie.

Går man inn til Söderköping, er man også ved starten av Göta kanal, som er et fenomen, et historisk vitnesbyrd om en stormakt med mektige fiender. Da Russland la Finland under seg i 1809, rykket en fiende fram til Sveriges grense slik svenskene så det. Legg til russernes herjinger på svenskekysten tidlig på 1700-tallet, kalde vintre da Bottenviken delvis frøs til og vi har svenske kongers mareritt: russerhæren som kommer over isen midtvinters når den svenske flåten er frosset inne og ikke kan forsvare hovedstaden. Løsningen ble å lage en utvei, eller rettere sagt, en kanal vekk fra hovedstaden med en reservehovedstad. Denne reservehovedstaden er Karlsborg ved Vättern. Her skulle verdens mest avanserte forsvarsverk ligge, komplett med seddelpresse og kongelig myntverk, mølle og støperi, alt en stat trengte for å overleve mens russerne herjet langs kysten. Og skulle russerne komme etter, kunne regjeringen og kongehuset komme seg videre til Göteborg og så i trygghet. Forsvarsverket klarte ikke å holde tritt med den våpenteknologiske utviklingen og russerne kom aldri. I 1909 kastet svenskene inn håndkledet, og etablerte i stedet et museum som virkelig imponerer.

Ut til kysten igjen - Harstena er vel verdt et besøk. I "byen" finner du både et velkjent røkeri, et bakeri vi anbefaler etter å ha testet både brød og kaker selv og en handelsbod med honning fra området. Gjestehavnen har plass til rundt tretti båter. Øya er kjent for de røde vannliljene i Djupdalen og for en hyggelig midtsommerfeiring. En naturhavn vi gjerne anbefaler er Flisfjärden. Dersom du velger å ligge her, må du nok forvente forundrede blikk fra de andre båtene, som stort sett vil være svenske. De tror nemlig at dette er en nasjonal hemmelighet, og vil lure på hvordan du vet om dette smultronstället. Da vi var der, fantes det ikke havneguider som Nautiska förlagets, så vi fikk tipset av en eldre seiler som regnet med at vi ikke kom så ofte tilbake. Vi sender fortsatt julekort, femten år etter. Bedre anbefaling trenger ikke Harstena.Harstena

Fortsetter vi opp langs kysten, kommer vi til Trosa, en flott sommerby, hyggelig med kanalen som går opp mot byen (det gjelder å legge til kai før det blir for grunt), torvet og stien langs kanalen. Trehusbebyggelsen er fin, med mye snirkelarbeid. Det er flere slott i nærheten, og alle kan besøkes i sommerhalvåret. Her er det byløp med internasjonal deltakelse i slutten av juni, og fiskekonkurranse i mai/juni for dem som er på den andre enden av trimskalaen.

Landsort regnes som den sydligste utposten i Stockholms skjærgård, og her slutter vår reise. Det er mye flott å se også lenger nord, Stockholm med gjestehavn ved siden av Vasaskeppets museum er en opplevelse, det samme er seiling i Mälaren innenfor. Men det er en annen historie...

Landsort - Skanör: din guide til Ost- og Sydkustens öar, gäst- och naturhamner, Göta kanal, Vättern och Bornholm
Stockholm : Nautiska förlaget, 2009
ISBN 978-91-89564-68-8

Boken kan kjøpes hos Nautisk forlag, på nettet og selvfølgelig i svenske bokhandler.

Foto: Nautiska förlaget, visitsweden.com, Håkan Svensson, Arnold Paul, Mingus Rude, reseguiden.se og sydsverige.dk

Sist oppdatert søndag 20. juni 2010 20:28  

Hovedmeny

Registrering