Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Feil
  • Feil ved lasting av nyhetsmatingsdata.
Hjem Nyheter Nytt anker? - medlemstilbud

Nytt anker? - medlemstilbud

E-post Skriv ut PDF

Alf Morten og Uno var så heldig å få låne et Spadeanker til utprøvning av Tom Osa i Finisterra for tre år siden. Ankeret som har en vekt på 20 kg har vært flittig i bruk på en Sun Odyssey 37 og en Sun Odyssey 39i performance og våre erfaringer er svært gode. Ankeret sitter meget godt i alle de bunntypene vi har forsøkt det i, og Alf Morten har også forsøkt det en natt det blåste så mye og vinden skiftet i løpet av natten at han nok ikke burde ligget for anker (feilvurderinger gjør vi jo alle)

Finisterra har gitt Jeanneauklubben et godt pristilbud på ankrene.

Alf Morten har følgende synspunkter:

Dette er nok det beste ankeret jeg har forsøkt noen gang - sitter godt under alle de forhold jeg har prøvd det i de 20 nettene jeg har ligget for anker denne sesongen.
Om jeg skal finne noe negativt å si om ankeret må det være at det kanskje er litt "dypt" for ankerrullen som sitter på min båt (Sun Odyssey 37). Det innebærer at en må være svært forsiktig med å ta det opp for å unngå hakk i baugen. Ellers synes jeg, som er vant til en syrefast Bruce-kopi at det nok tar med seg litt vel mye av bunnen når det blir tatt opp - men dette blir jo bagateller i forhold til å ligge trygt om natten. Vi har senere montert spylepumpe i baugen for å unngå gjørmete kjetting og anker i ankerbrønnen.

Uno har følgende erfaringer:                                                                                           

Jeg synes ankeret fungerer meget godt. Det holder svært godt på de bunnforholdene jeg har ankret i, også på svært løs leirebunn der jeg tidligere har hatt problemer med å få mitt vanlige Deltaanker til å sitte. Vi har i to helger hatt vind opp mot sterk kuling. Vi ankrer selvsagt i le, men begge helgene har kastevinder lett seg inn i buktene der vi har ankret. Spadeankeret har holdt utrolig godt, og etter siste helg er min erfaring at dette gir den tryggheten og sikkerheten som jeg ønsker meg. Rett og slett et anker til å bli glad i! (Hvis det går an å bli glad i en jerndings som henger fremst på båten...) Ettersom jeg har brukt Deltaanker er jeg vant til at ankeret kommer svært nær baugen når jeg heiser det opp. Jeg opplevde ikke spadeankeret som noe vanskeligere i så måte, og som en ekstra foranstaltning har jeg investert noen kroner i en baugfender som jeg henger ut før ankring. Som Alf Morten opplever også jeg at ankeret tar med seg en større del av kysten på vei opp, og det sitter mer søle igjen på spadeankeret enn på Deltaankeret. Imidlertid er det vel ankerfestet som er det viktigste!

Les denne ankertesten av 14 ulike ankre

Uansett er det viktig å ankre riktig. Før ankeret ned til bunnen og legg ideelt på 2 ganger til med kjetting. Bakk forsiktig med vindretningen til kjettingen står godt på skrått og propellen ikke klarer å flytte båten lengre. Bruk evt også et tau med karabinkrok i den ene enden og strekkavlaster. Fest karabinkroken til ankerkjettingen og den andre enden av tauet fester du i kryssholtet. Slipp så ned ankerkjettingen så langt at det er tauet som holder ankeret. På denne måten slipper du bråket fra ankerkjettingen når båten vrir seg om natten og du har en sikring på at ikke vinsjen slipper ut mer kjetting enn det du hadde tenkt om noe går galt. Som en kuriositet kan det nevnes en opplevelse fra en av Uno sine oppankringer. På grunn av mye vind ble det lagt ut mer kjetting en "tre-gangen". Tau som holder kjettingen ble benyttet slik det er beskrevet foran. På kvelden startet bråket. Det hørtes ut som om det raste ut kjetting både titt og ofte og skipperen var fremme et uttall av ganger for å finne ut av årsaken. Den eneste forklaringen som synes brukbar er at kjettingen har blitt liggende over en stor stein. Gnissingen forplantet seg opp gjennom kjetingen og skapte en lyd som minnet svært om kjetting som slapp ut fra vinsjen.

Så til tilbudet fra Finisterra:

Ankrene leveres i ulike størrelser og med ulikt materialvalg. Alf Morten og Uno har testet ut et stålanker beregnet på båter opp til 40 fot (betegnet S100).

S80 veier 15 kg og anbefales for båter opptill 35 fot / 4,5 tonn og koster kr 5220,-

S100 veier 20 kg og anbefales for båter opptill 40 fot / 10 tonn og koster kr 6240,-

120 veier 25 kg og anbefales for båter opptill 45 fot / 15 tonn og koster kr 6900,-

S140 veier 30 kg og anbefales for båter opptill 50-55 fot / 20 tonn og koster kr 9720,-

Vi merker oss at Tom Osa i Finisterra generelt anbefaler tyngre ankere enn en del andre fabrikanter. Dette gjør at de anbefalte Spadeankerene tilsynelatende er dyrere. Det viktigste er uansett at en ligger godt og trygt. Tyngden på ankeret har mindre betydning for de som har elektrisk ankervinsj.

Jeanneauklubbens medlemmer får medlemsrabatt på disse prisene, logg deg inn med brukernavn og passord for å se den prisen du slipper unna med.

Finisterra leverer også større, syrefaste og aluminiumsankere men da er prisene er prisene betydelig høyere.

Aluminiumsankerene har samme areal og samme holdekraft som stålankerene, men veier betydelig mindre for deg som er opptatt av liten vekt i baugen.

A100 veier 12 kg og anbefales for båter opptill 40 fot/10 tonn og koster 10980,-

A140 veier 18,5 kg og anbefales for båter opptill 50-55 fot/20 tonn og koster 15000,-

Både Uno og Alf Morten har gått over til Spadeanker som hovedanker på sine båter etter denne ankertesten. Vi har begge to skiftet båt siden, men ankeret får bli. Alf Morten valgte å la spadeankeret følge den gamle båten ved salget av denne, og hadde en periode et Lewmar Delta anker. Dette ble raskt byttet ut med et nytt Spadeanker etter å ha mistet ankerfeste flere ganger en natt...

Les mer informasjon om spadeankeret.

Sist oppdatert fredag 06. juni 2014 23:56  

Hovedmeny

Registrering

Din mening

Hva er viktigst for deg